De sloperij is een plek voor auto’s die niet meer gebruikt worden. Ook hebben de auto’s geen waarde meer voor de maatschappij. Deze moeten natuurlijk verwerkt worden en de sloperij kan daarvoor zorgen. Een sloperij is niet meer hoe hij in het verleden was en het is niet echt een autokerkhof meer. In films zie je vaak grote industrieterreinen met opgestapelde auto’s, maar in de praktijk is dat niet meer zo. Sloperijen zijn vaak erkend door het RDW, maar ook door het ARN. Als een sloperij is erkend door het ARN, slopen ze de sloopauto’s op een duurzame manier. Zo gebruiken ze letterlijk alles van de sloopauto en worden veel afvalstoffen opnieuw gebruikt. Veel mensen maken gebruik van de sloperij en vooral als ze een sloopauto hebben. Maar waarom is het handig om je auto naar de sloperij te brengen? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.
Waarom je auto naar de sloperij brengen?
Je brengt je auto naar de sloperij, wanneer deze geen waarde meer heeft op geen enkele manier. Als je auto total loss is verklaard na een ongeluk, of wanneer de auto niet door de keuring komt. Dit betekent dat je de auto moet laten maken en dit kan veel geld kosten. Vooral met een tweedehands auto kan het zo zijn dat de reparatiekosten hoger liggen dan de dagwaarde van je auto. Als dit het geval is, is het beter om je auto te verkopen. De meeste mensen proberen dit via het internet, echter kan dit meerdere maanden duren. Niet veel kopers zijn namelijk op zoek naar een sloopauto. Je kunt daarom de sloopauto beter verkopen aan de sloperij, zo ben je er namelijk direct vanaf. Daarnaast is het normaal dat je een kleine vergoeding krijgt van ongeveer 100 euro.
Wat doet de sloperij?
De sloperij zorgt voor de demontage van je voertuig en meldt dit natuurlijk ook bij het RDW. Zo staat de sloopauto niet meer onder je naam en hoef je geen belasting te betalen. Zodra de papieren geregeld zijn, gaan ze direct aan de slag met de demontage. Ze halen alle vloeistoffen en gevaarlijke stoffen zoals de accu uit het voertuig. Ook strippen ze de sloopauto van waardevolle onderdelen, deze worden opgeslagen in een magazijn voor latere verkoop. Als de auto geen toegevoegde waarde heeft voor de autosloop, wordt deze naar een shredder gebracht.